Určite už mnohí z vás zachytili informáciu, že v posledných rokoch hydina, ale aj iné zvieratá chované pre potravinársky priemysel, sú kŕmené hormónmi a antibiotikami. Na kvalitu mäsa a aj vajec hydiny má veľký vplyv nie len krmivo, ale aj možnosť voľného pohybu.
Nedávny britský výskum (Snow et al.) zameraný na kvalitu vajec ukázal, že v prirodzených chovoch bol výskyt salmonely takmer 6 – krát nižší ako v chovoch klietkových.
Podľa americkej štúdie (Mother Earth News) obsahujú vajcia z voľných chovov v porovnaní s klietkovými vajíčkami:
o 1/3 menej cholesterolu
o 1/4 menej nasýtených mastných tukov
o 2/3 viac vitamínu A
2 – krát viac omega – 3 nasýtených kyselín (potrebných pre zdravé fungovanie srdca a mozgu)
3 – krát viac vitamínu E
7 – krát viac beta karoténu
Sledujete, z akého chovu bola hydina, ktorej vajcia kupujete?
Zdroj: Notabene február 2011